Een kind voed je samen op
In het geval er sprake is van gezamenlijk gezag hebben ouders volgens artikel 1:247 BW het recht en de plicht om hun minderjarige kind te verzorgen en op te voeden.
Dit wetsartikel bevat dus niet alleen een recht, maar ook een plicht voor de gezaghebbende ouder om voor een kind te zorgen. Maar wat nu als de gezaghebbende ouder deze verplichting helemaal niet nakomt? De verantwoordelijkheid voor de volledige zorg en opvoeding van hun kind komt dan op de schouders van de andere ouder terecht.
Dit deed zich kort geleden voor in een zaak van één van onze familierecht advocaten. In deze zaak is door de rechter- rekening houdend met de wensen van de kinderen – een zorgregeling bepaald. De wederpartij, in dit geval de vader, is in hoger beroep gegaan. De vader voerde in hoger beroep meerdere redenen aan waarom het niet mogelijk zou zijn de regeling na te komen. Het gerechtshof is van oordeel dat vader, ondanks de uitdagingen die zich voordoen, een manier moet vinden om zijn vaderrol op zich te nemen. Met name omdat de kinderen hebben aangegeven dat zij vaker contact willen met hun vader. Het gerechtshof begrijpt dat de kinderen behoefte hebben aan aandacht en liefde van hun vader.
De vader heeft ook aangevoerd dat de kinderen niet meer zo graag wekelijks naar hem toe willen. Het gerechtshof vindt dat de vader ervoor moet zorgen dat de kinderen zich bij hem thuis voelen, juist nu zij zelf aangeven daar meer behoefte aan te hebben.
Het gerechtshof heeft ook oog voor de situatie van de moeder. Het gerechtshof overweegt dat zij de laatste jaren volledig de zorg en opvoeding van de kinderen heeft gedragen. Het gerechtshof heeft bij het doen van de uitspraak rekening gehouden met mogelijke overbelasting van de moeder doordat de vader tot nu toe zijn vaderrol niet op zich heeft genomen.
Uit voorgaande uitspraak blijkt des te meer dat ouders niet alleen het recht hebben om hun kind te verzorgen en op te voeden, maar ook zeker een plicht. Het brengt voor gezaghebbende ouders een grote inspanningsverplichting met zich mee om er voor te zorgen dat zij hun kind kunnen verzorgen en opvoeden.
Verkeert u in een zelfde of soortgelijke situatie en hebt u juridische bijstand nodig? Neem dan contact met ons op per mail via info@sociaaladvocatenrotterdam.nl of bel naar 010-4650966.
Kayleigh de Vries
Paralegal