Advocaat en dierenleedAdvocaat en dierenleed

Advocaat en dierenleed

Een aanplakbiljet op een lantaarnpaal over een vermiste kat kan ik nooit ongelezen passeren. (Aangeplakte briefjes over mensen die menen te moeten laten weten dat ze 50 jaar zijn geworden, verscheur ik daarentegen direct, wat denken die mensen wel niet.) Het beestje is altijd totaal onverwacht weggelopen, wordt node gemist, de foto laat een standaard kat zien, en of je maar wilt gaan zoeken dan wel op de uitkijk wil gaan staan.

Nee dus. Een kat doet wat hij of zij wil. Ik heb dan de neiging om de eigenaar op te bellen: “u moet uw kat wel op tijd eten geven, en niet al te vaak slaan, want dat mag tegenwoordig niet meer. U heeft dus waarschijnlijk niet goed voor uw kat gezorgd. En misschien was uw kat u wel gewoon zat. Die is niet gek. En als u van die briefjes in de wijk wilt ophangen, overigens in strijd met het plaatselijke aanplakverbod, maak dan van tevoren een betere foto als uw kat op enig moment even niet chagrijnig kijkt.

De wijk gaat anders hard achteruit. En dat kunnen we niet hebben in een buurt waar nette mensen, zoals advocaten, commensalen, rechters en, vooruit, hogere ambtenaren wonen. Toch maar niet gebeld, de mensen zijn tegenwoordig zo snel op hun teentjes getrapt. Ik voel mij onveilig door uw houding en gedrag krijg je dan te horen. Niet dat ik daar wakker van zou liggen, maar toch. Een gevonden kat moet u overigens volgens de wet aanmelden bij uw gemeente. Die moet voor opvang zorgen, iets dat veel gemeentes voor mensen al niet goed afgaat. Zelf houden is dus ook een optie.

U wordt niet gelijk eigenaar. Wordt u bij het uitlaten van de kat (ook een dier heeft daar grondwettelijk gezien recht op) aangesproken door een buurtgenoot die meent de verloren kat te herkennen dan hoeft u deze niet gelijk af te geven. Mag natuurlijk wel als u al het plan had het beest te dumpen op een verantwoorde wijze. Komt de dierenpolitie over deze kwestie bij u aan de deur, dan kunt u tegen uw gebruikelijke gedragslijn in beter de deur opendoen, voordat deze door het bevoegd gezag wordt ingetrapt. De schade aan de deur is dan voor eigen rekening en de kat in kwestie is door alle tumult via de achterdeur verdwenen, om nimmer weder te keren, want, zoals ik al schreef, een kat is niet gek. Ofwel probleem opgelost, en dat is voor een advocaat ook wel eens fijn.

Blog artikelen

Verhaal Ton RhijnsburgerVerhaal Ton Rhijnsburger

Komt een vrouw bij de advocaat

In de spreekkamer. Mijnheer de advocaat (mijn klanten mogen mij na verloop van tijd Ton noemen), ik zit met het volgende: mijn nieuwe keuken is scheef gemonteerd, de keilbouten komen uit in de douche en mijn man is door leeuwen opgegeten.

Lees meer
KieswetKieswet

De kieswet: kopen verboden

De verkiezingen komen eraan. U mag, als u niet al te jong bent, weer stemmen. Al heel lang geen wettelijke plicht meer (wat ik overigens jammer vind) maar ik zou het toch maar doen als ik u was.

Lees meer
Advocaat en dierenleedAdvocaat en dierenleed

Advocaat en dierenleed

Een aanplakbiljet op een lantaarnpaal over een vermiste kat kan ik nooit ongelezen passeren. (Aangeplakte briefjes over mensen die menen te moeten laten weten dat ze 50 jaar zijn geworden, verscheur ik daarentegen direct, wat denken die mensen wel niet.)

Lees meer