Advocaat en fatsoenAdvocaat en fatsoen

Advocaat en fatsoen

Wie advocaat wil worden moet, na de studie rechten, zoals u weet een makkie, de zogenaamde eed afleggen tijdens een plechtige zitting bij de rechtbank. Vader, moeder, oma erbij, een stichtelijk woordje van de voorzitter van de rechtbank, bloemen en een borrel toe. De eed is een wat merkwaardig gedrocht, zo moet je bijvoorbeeld getrouwheid aan de Koning beloven, wat dat precies inhoudt weet ik eigenlijk niet. Ik ben republikein maar dat heeft nooit problemen gegeven. De koning heeft mij ieder geval nooit gebeld of mijn voice-mail ingesproken. Ik zou trouwens toch niet terugbellen. Eerbied voor de rechterlijke macht, ook goed. De grondwet naleven, zeker. Dat zijn overigens verplichtingen die ook de gewone burger raken.

De advocaat wordt geacht netjes te blijven, ofwel geen onnodige grievende opmerkingen in processtukken plaatsen, vooral niet over je advocaat-opponent. Een zekere collegialiteit en wellevendheid bevordert tenslotte het oplossen van zaken. Maar het gaat nogal eens mis. Zo bracht een advocaat een document in het geding opgesteld door zijn cliënt waarin de advocaat van de wederpartij ervan beschuldigd werd dat hij anderen had aangezet tot het opstellen van valse akten. Enig bewijs daarvoor was er niet. Nu mag je veel doen om de belangen van je cliënt te behartigen, maar dit vond de Hoge Raad veel te ver gaan, rectificatie werd bevolen.

Maar ook tussen advocaat en (ex) cliënt kan het gruwelijk mis gaan om dat moderne journalisten cliché maar eens te gebruiken. Een advocaat gevestigd in Limburg, en dat is toch een apart deel van Nederland, vond publiekelijk zijn ex cliënt een sujet en addergebroed. Op zichzelf poëtische bewoordingen maar dat hoor je als advocaat toch na te laten vond de rechter die de bewuste advocaat verbood zulke bewoordingen in de toekomst nog te gebruiken. Ook onderling tussen advocaten die samen een kantoor hadden gevormd gaat het wel eens mis: de met ruzie vertrokken advocaat werd door zijn voormalige kantoorgenoot ervan beschuldigd deel uit te maken van een “oplichtersbende “en “geestelijk niet stabiel” te zijn, om de minst erge verwijten te noemen. Dat mocht natuurlijk niet van de rechter.

Op het kantoor van de advocaten in kwestie zal heel wat gepasseerd zijn in de sfeer van grensoverschrijdend gedrag zo mogen we aannemen. Ook de rechter moet tegen een stootje kunnen in het kader van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van de advocaat om de belangen van je cliënt te behartigen. Een oud kantoorgenoot van mij duidde een vonnis opgesteld door meester X van de Rotterdamse rechtbank als “klassenjustitie”. De rechter diende een klacht in bij de deken van de Orde van Advocaten. Deze verklaarde de klacht ongegrond. De deken vond de gewraakte opmerking nog passen binnen een juiste belangenbehartiging van de cliënt. Of er klassenjustitie bestaat in Nederland? Dat mag u zelf uitmaken. Uit een recent onderzoek bleek dat de Nederlandse burger nog steeds zeer veel vertrouwen heeft in de rechterlijke macht, in ieder geval meer dan in politici. En dat lijkt me toch goed nieuws.

Blog artikelen

Advocaat en dierenleedAdvocaat en dierenleed

Advocaat en dierenleed

Een aanplakbiljet op een lantaarnpaal over een vermiste kat kan ik nooit ongelezen passeren. (Aangeplakte briefjes over mensen die menen te moeten laten weten dat ze 50 jaar zijn geworden, verscheur ik daarentegen direct, wat denken die mensen wel niet.)

Lees meer
Advocaat was studentAdvocaat was student

Advocaat was student

Het is een tijdje geleden, maar studeren was een feest. Om diverse redenen, daarom een korte geschiedenisles voor de nieuwe lichting studenten in Rotterdam.

Lees meer
Verhaal Ton RhijnsburgerVerhaal Ton Rhijnsburger

Komt een vrouw bij de advocaat

In de spreekkamer. Mijnheer de advocaat (mijn klanten mogen mij na verloop van tijd Ton noemen), ik zit met het volgende: mijn nieuwe keuken is scheef gemonteerd, de keilbouten komen uit in de douche en mijn man is door leeuwen opgegeten.

Lees meer